Otita este o afectiune foarte des intalnita la copiii cu varsta de pana la 7 ani si consta intr-o inflamatie la nivelul urechii. In functie de situatie, poate aparea o singura data sau de maximum 8 ori pana la implinirea varstei de 7 ani, cand urechea este complet dezvoltata.

Otita poate fi de trei tipuri: interna, medie si externa si in functie de situatie, se poate vindeca de la sine cu ajutorul sistemului imunitar sau poate necesita tratament.

Otita externa este o infectie aparuta la nivelul tegumentului de la conductul auditiv extern. Apare datorita unor germeni bacterieni, mai ales in timpul verii, ca urmare a sesiunilor de inot la mare sau in piscina. Dupa aceste perioade raman adesea cantitati mici de apa in ureche care favorizeaza inmultirea bacteriilor. Otita externa apare asadar mai ales prin expunerea la umiditate, iar agentii principali care favorizeaza aparitia acestora sunt: Stretococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio alginolyticus si Candida albicans.

Otita poate provoca senzatii de durere si de disconfort, iar netratarea acesteia duce la consecinte pe termen lung. Acest proces inflamator apare la nivelul urechii cel putin o data la fiecare copil si este o infectie creata de microorganisme patogene.

Otita medie este cea mai des intalnita forma de otita si apare la nivelul trompei lui Eustachio. Prescolarii se confrunta cu aceasta afectiune din cauza pozitionarii orizontale a trompei, care duce la oprirea procesului de drenare a lichidelor.

Prin patrunderea bacteriilor, zona devine inflamata si astfel de acumuleaza lichidele care stagneaza si duc la inmultirea agentilor patogeni. Copiii care deja sufera de faringita au sanse foarte mari sa se imbolnaveasca si de otita, deoarece aceasta infectie conduce la congestia trompei lui Eustachio si la impiedicarea drenajului.

In ceea ce priveste modalitatea de transmitere a otitei, aceasta nu este o boala contagioasa, dar este influentata de aparitia virusurilor si a bacteriilor. De asemenea, se poate dezvolta si sub influenta anumitor factori la care organismul este mai sensibil. De exemplu, printre principalii factori care contribuie la dezvoltarea otitei sunt: reactiile alergice, infectii la nivelul sinusurilor, factorii de mediu precum frigul, umezeala sau fumul de tigara si infectiile respiratorii repetate.

Pentru a pune un diagnostic corect, este recomandata vizita la medicul de familie sau direct la medicul ORL-ist. Pentru a confirma diagnosticul de otita se vor face o serie de investigatii de specialitate, de tipul anamnezei, analizei vizuale a urechii si a altor analize medicale de laborator.

Principalele cauze ale aparitiei otitei externe sunt conectate cu umezeala excesiva din ureche si zgarierea canalului acesteia prin utilizarea excesiva a betisoarelor, folosirea castilor sau zgarierea cu unghiile. Chiar si sensibilitatea la anumite produse pentru par sau sensibilitatea la cercei poate favoriza aparitia otitei si tocmai de aceea daca stii ca ai o predispozitie pentru otita, poti incerca sa te protejezi zi de zi, evitand aceste situatii.

Simptomele otitei nu sunt foarte intense la debutul inflamatiei, insa daca nu te tratezi, simptomele se pot inrautati. Simptomele pot fi: inrosirea interiorului urechii externe, scurgerea de lichid incolor si inodor, senzatia de mancarime la nivelul urechii sau doar o usoara durere la nivelul urechii. Aceste simptome pot fi tratate rapid si usor daca vei consulta un medic de specialitate si astfel in cateva zile iti vei putea recastiga sanatatea.

In cazul in care situatia se agraveaza, vor aparea si alte simptome, de tipul unei mancarimi mai intense, insotite de inrosirea urechii si estomparea auzului. Se pot manifesta dureri puternice la nivelul zonei dintre fata si gat, blocarea canalului urechii, declansarea febrei si umflarea urechii.

Poti afla mai multe informatii despre otita externa daca te programezi la un consult la Clinica ORL Bucuresti. Dr. Mirela Turcu si echipa sa de specialist de la clinica Zone Medical Estet te vor ajuta cu recomandari si tratamentele de la care ai nevoie pentru a-ti recupera sanatatea.