Maeștrii care cunosc tehnica masajului shiatsu deschid oportunități mari pentru rezolvarea problemelor comune ale pacienților: durere, insomnie, modificări legate de vârstă și un nivel redus de imunitate. Masajul Shiatsu ajută pe toată lumea: de la femeile care suferă de erupții cutanate pe față până la bărbații care doresc să îndepărteze problemele cu potența.

Shiatsu este o tehnică de masaj japonez, care înseamnă presiunea cu degetul. Se crede că tehnica există de mai bine de 2000 de ani și este un derivat al formei antice de masaj terapeutic chinezesc – presopunctură. Masajul Shiatsu a fost influențat de tehnicile chinezești și a evoluat de-a lungul secolelor. Deși shiatsu este o tradiție antică orientală, a început să fie practicat în Occident, dar într-o etapă relativ ulterioară – în anii 60 a început să se răspândească mai rapid pe continentul european. Tehnica este folosită în Japonia și China, precum și în Europa și Statele Unite.

Deblocarea QI

La fel ca presopunctura și acupunctură, shiatsu folosește 14 meridiane, fiecare dintre ele corespunde unui anumit organ al corpului uman. Ele servesc ca niște canale prin care curge energia qi. Deoarece qi trebuie să curgă liber și uniform prin corp conform shiatsu, atunci când acest flux este blocat sau obstrucționat, înseamnă că organismul suferă de o boală. Există și o boală, când qi este minim în anumite părți ale corpului sau în exces în alte organe sau sisteme. Masajul Shiatsu are ca scop eliminarea obstacolelor care blochează fluxul de energie prin meridianele corpului. Înlăturarea obstacolelor și restabilirea echilibrului se realizează prin aplicarea unei presiuni cu degetul în punctele cheie ale corpului. Acest tip de masaj începe cel mai adesea cu picioarele și se termină cu scalpul. Cu degetele, maseurul subliniază zonele țintă în care este detectată o problemă. Masajul poate fi mai ușor sau mai puternic, totul depinde de cum se simte pacientul. Accentul se pune pe zonele cu probleme.

Tehnica de masaj

Tehnica masajului se efectuează mai ales cu degetele, palmele și degetele mari pe un sistem special de puncte și meridiane pentru a restabili echilibrul energetic în corpul celui tratat. Pe lângă proprietățile sale vindecătoare, masajul are și un efect relaxant. Pe lângă caracterul de vindecare, terapia prin masaj se aplică și în scopul prevenirii și profilaxiei diferitelor boli. Uneori, în timpul masajului shiatsu, pe lângă degete, terapeutul își folosește coatele, genunchii și picioarele, cu care exercită presiune asupra punctelor de pe aceste meridiane. Shiatsu poate fi folosit în prezența unei varietăți de probleme de sănătate, de la dureri musculare la probleme digestive, dureri de cap și multe altele.

Înainte de începerea masajului japonez se pune un diagnostic, în timpul căruia se verifica punctele senzoriale ale corpului şi se caută modificări, precum tensiune pronunţată într-o zonă, formaţiuni atipice de ţesut, deplasări fasciale şi altele. În Zen Shiatsu (un tip de masaj shiatsu), diagnosticul începe cu o examinare amănunțită, testarea mirosului, interpretarea sunetelor, sensibilitatea la presiune în anumite puncte, puls și modificări ale limbajului. Potrivit diverselor studii, terapia shiatsu are un efect relaxant asupra corpului și minții, inclusiv reducerea stresului și arătând un efect bun asupra problemelor de natură musculară, articulară și neurologică. Poți experimenta aceste efecte benefice de calmare a minții cu fotoliul de masaj japonez.