Când aveți grijă de un părinte ajuns la o vârstă înaintată, este important să fiți conștient de schimbările fizice care vor apărea odată cu trecerea timpului. Chiar dacă acum considerați că părinții sunt activi, independenți și mai mult decât capabili să se îngrijească de sine, mai devreme sau mai târziu, procesul natural de îmbătrânire își va spune cuvântul. Sunt foarte multe afecțiuni și probleme de sănătate care pot apărea pe fondul îmbătrânirii, așa că este recomandat să fiți cât se poate de atent la felul în care se prezintă părinții.

Acordând atenție sănătății lor, comportamentului și stării lor mentale și emoționale, puteți depista mai rapid eventualele schimbări care au avut loc. Fiind conștient de faptul că îmbătrânirea poate fi destul de anevoioasă, puteți planifica din timp și vă puteți pregăti pentru efectuarea acelor modificări necesare – fie că este vorba de efectuarea unor schimbări în locuință sau de adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase de viață. Toate aceste schimbări sunt necesare dacă doriți să asigurați cel mai înalt nivel de confort și calitate a vieții pentru persoana iubită.

Afecțiuni asociate cu vârsta care necesită îngrijire specializată

Pe de altă parte, îmbătrânirea poate implica afecțiuni foarte severe, în cazul cărora cea mai bună soluție este dată de integrarea părintelui într-o casă de bătrâni sau apelarea la servicii de îngrijire la domiciliu. În general, centrele pentru bătrâni oferă o îngrijire personalizată, tocmai pentru a răspunde la necesitățile și dorințele vârstnicilor.

Iată câteva afecțiuni comune în rândul persoanelor vârstnice și câteva soluții care se pot dovedi a fi de mare ajutor:

Artrita

Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul populației cu vârsta de peste 65 de ani și poate face ca sarcinile odată simple să fie frustrante și chiar imposibil de realizat. Deoarece artrita afectează articulațiile, poate fi o provocare simplul act de a apuca un lucru. Aveți grijă să puneți la îndemâna persoanelor dragi dispozitive de deschidere a borcanelor, care le permit acestora să rămână independente și să își pegătească mesele fără să simtă niciun disconfort. Montarea unor bare de echilibru în baie, lângă toaletă și lângă duș poate contribui, de asemenea, la confortul și siguranța persoanei dragi. Centrele de bătrâni dispun de bucătari interni care pregătesc mese hrănitoare de mai multe ori pe zi și sunt prevăzute cu măsuri de siguranță pentru a răspunde la nevoile rezidenților care suferă de artrită.

Pierderea vederii

O altă problemă care poate provoca adesea frustrare pentru persoanele în vârstă este schimbarea capacității de a vedea. Imprimarea etichetelor mari pentru diferite lucruri din casă poate face viața persoanei iubite mai puțin frustrantă dacă nu poate vedea la fel de clar ca înainte. Optați, de asemenea, pentru cărți tipărite cu litere cât mai mari, pentru reviste și rebusuri asemănătoare. Puteți să îi oferiți persoanei dragi o lupă de buzunar, pentru a-i susține independența, dar și pentru a atenua în același timp stresul asupra ochilor. Centrele de bătrâni dispun de personal specializat, aflat în permanență la dispoziția rezidenților pentru a-i ajuta pe tot parcursul zilei.

Hipertensiune arterială

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, tensiunea arterială și afecțiunile asociate, cum ar fi bolile de inimă, devin un risc foarte posibil. Această problemă este adesea trecută cu vederea, deoarece poate fi dificil de detectat fără examene regulate de sănătate. Persoana dragă are ultimul cuvânt cu privire la ceea ce va mânca, dar îi puteți sugera modificări dietetice aprobate de medic, cum ar fi trecerea la cereale integrale, îmbunătățirea meselor cu legume și fructe proaspete și reducerea la minimum a sodiului, încurajând în același timp un nivel sănătos de activitate fizică. Activitatea fizică, mesele nutritive și socializarea fac parte din programele concepute de centrele de îngrijire pentru bătrâni.

Situația unică a fiecărui senior va necesita ajustări diferite. Dacă simțiți că nu puteți satisface nevoile persoanei iubite, puteți apela la serviciile de îngrijire la domiciliu sau puteți discuta despre opțiunea mutării într-un centru de îngrijire pentru bătrâni.