În preistorie din cauza alimentelelor consumate de oamenii de atunci, molarul de minte era necesar în masticație, pe langă aceștia dentiția era formată și din alți dinți care au dispărut de-a lungul timpului. Ei erau de folos în acele perioade deoarece strămoşii noştri aveau nevoie de ajutor pentru a putea rupe sau sfărâma mâncarea. În prezent structura danturii este altfel, iar alimentele pe care le mâncăm sunt de o consistenţă diferită, molarii de minte fiind considerați “relicve” ale evoluției noastre. Este bine să verifici prezenţa măselelor de minte, care apar ceva mai târziu în dezvoltare şi să ceri sfatul medicului tău dentist în legătură cu acestea.

Clinica DentoCare îţi oferă specialişti care te pot ajuta să iei cele mai bune decizii pentru dinţii tăi şi te ghidează către cele mai corecte tipuri de tratamente. Poţi descoperi aici cât costă să scoți o masea de minte şi te vei bucura de specialişti bine pregătiţi. Iată câteva informaţii importante legate de dantură şi de extracţiile măselelor de minte pe care trebuie să le cunoşti:

La ce vârstă poate să apară măseaua de minte?

Măselele de minte apar mai târziu în dezvoltare. Ele apar în perioada 15-20 ani, uneori chiar la 30 de ani sau peste acest interval. Sunt măsele care nu mai au un rol foarte bine definit pentru om, şi care nu îşi au utilitatea în contextul alimentaţiei actuale. Uneori, măselele de minte chiar nu apar deloc sau pot să erupă doar 1, 2 sau 3 în loc de 4. Organismul uman se modifică în mod constant pentru a se putea adapta la noile condiţii de mediu, la noile structuri de care are nevoie pentru a supravieţui în cele mai bune condiţii posibile. De aceea uneori nu mai apar aceste măsele de minte.

Este extracţia recomandată şi în ce condiţii?

Există multiple motive pentru care medicul dentist o să recomande eliminarea măselelor de minte. Unele dintre acestea sunt legate de poziţionarea incorectă a măselelor, altele sunt legate de puroiul care poate apărea sau de infecţiile pe care adeseori le au. Sunt măsele pe care le poţi elimina uşor dacă sunt total erupte şi care sunt extrase uşor de către medicii specialişti chirurgi.

Cât de uşoară este o astfel de extracţie?

Există multiple situaţii legate de extracţiile de măsele de minte. Este important dacă măselele sunt parţiale, total erupte sau dacă sunt încă incluse. Procedura o să fie mai dificilă sau mai simplă în funcţie de aceste situaţii.

Importanţa consultului stomatologic frecvent

Este impotant să mergi la medicul tău dentist de minim 2 ori pe an pentru a face un control stomatologic. De asemenea, chiar dacă nu apar modificări vizibile, carii sau alte probleme legate de lucrări mai vechi, este bine să poţi să faci igienizarea completă şi să verifici starea danturii în mopd constant.

Cum te poate ajuta o dantură impecabilă?

O dantură impecabilă îţi dă încredere în sine, te ajută să râzi în mod liber şi să te simţi bine de fiecare dată. Sănătatea danturii este importantă pentru întreg organismul şi pentru modul în care procesezi alimentele. Vino la clinica  DentoCare pentru a afla starea danturii tale şi pentru a verifica măselele de minte existente sau care erup.