Atât RCA, cât și CASCO reprezintă asigurări auto. O primă diferență între cele două asigurări este aceea că prima, adică RCA, este obligatorie, iar cea de-a doua, CASCO, este facultativă. În rândurile de mai jos vei afla care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de asigurare, astfel încât să îți poți face o idee despre cele două și dacă ar fi cazul să îți faci și o asigurare CASCO pe lângă cea RCA. Așadar, RCA sau CASCO?

O altă diferență între cele două asigurări, care prezintă deja avantajul uneia și dezavantajul alteia, este aceea că RCA ne asigură doar în cazul accidentelor pe care noi le-am provocat. Mai mult decât atât, în cazul unui accident va fi despăgubită doar persoana nevinovată, nu și noi. Pe de cealaltă parte, asigurarea CASCO îl protejează pe beneficiar în ceea ce privește pagubele produse autovehiculului prin avarii și/sau furt, fie pe teritoriul României, fie în afara acestuia. Adică, această asigurare îl despăgubește pe asigurat și nu pe o terță persoană, implicată și ea în accident, indiferent de cui îi aparține vina producerii accidentului. Prin urmare, se poate înțelege de la sine faptul că, cel puțin din acest punct de vedere, asigurările CASCO sunt mult mai avantajoase decât asigurările RCA. Și având în vedere faptul că asigurările RCA sunt obligatorii și sunt mai dezavantajoase, achiziționarea unei asigurări facultative pare ceva firesc.

Dacă încă nu ești convins de utilitatea unei asigurări CASCO, considerând-o doar o cheltuială în plus și atât, citește următorul exemplu: imaginează-ți că te trezești dimineața și observi că în timpul nopții peste mașina ta a căzut un copac sau că aceasta a fost furată. În primul caz, indiferent că pagubele produse sunt mari sau mici, va trebui să le suporți din propriul buzunar, deoarece asigurarea RCA nu te protejează în astfel de evenimente, spre deosebire de asigurarea CASCO, care te protejează, salvându-ți buzunarul. La fel se întâmplă și în cel de-al doilea caz.

În cazul în care aveți atât asigurare RCA, cât și asigurare CASCO și cineva vă accidentează mașina, există două posibilități: fie să vă reparați mașina pe asigurarea obligatorie RCA a vinovatului, fie să vă reparați mașina pe CASCOul dumneavoastră. Din nou, la întrebarea ,,RCA sau CASCO?” iese câștigătoare a doua variantă, și anume CASCO. Aceasta deoarece CASCO presupune serviceuri bune, decontare directă și o procesare rapidă a dosarului, în timp ce serviceurile RCA sunt de o calitate slabă, iar dosarele se procesează greu.

Așadar, având în vedere cele menționate anterior, dintre RCA sau CASCO, asigurarea CASCO este mult mai avantajoasă, oferindu-i asiguratului mai multe beneficii decât oferă asigurarea RCA. Dacă încă nu ai o asigurare CASCO și dorești să îți achiziționezi una, citește articolul nostru despre asigurările CASCO ieftine.