Mamoplastia de reductie este o intervenţie chirurgicală concepută pentru a rezolva numeroase probleme cauzate de sâni excesiv de mari si plonjanţi (care atârnă). Sanii mari pot apare datorita dezvoltarii excesive a ţesutului glandular sau a grasimii care se gaseste in mod normal la nivelul sanilor. Cresterea in volum si greutate a sanilor produce întinderea şi relaxarea ligamentelor care sustin glanda mamara, determinând căderea sânului (poza mamara) şi pierderea formelor feminine.
Această stare se reflectă negativ asupra psihicului femeii, tot aşa cum sânii foarte mici determină sentimente de jena şi nemulţumire. De asemenea, există probleme fizice asociate cu sânii excesiv de mari – discomfort, dureri la nivelul coloanei, gâtului, umerilor şi spatelui, care devin prevalente. Participarea la o viata sociala normala este limitata, pacientele cu hipertrofie mamara evitand dansul, gimnastica aerobica sau diferite alte activitati care produc balansarea trunchiului si miscarea disgratioasa a sanilor.

Dacă această stare nu este înlăturată până la maturitate, poate afecta postura (prin contractura musculara compensatorie determină deformări ale coloanei vertebrale). De asemenea sanii voluminosi nu permit aerisirea normala a santului inframamar si poate apare macerarea pielii, cu suprainfectie bacteriana sau micotica. Alte probleme, minore dar totuşi prezente, sunt nevoia de lenjere specială de susţinere (sutien mărime extra) şi dificultăţi în găsirea unor haine de mărime potrivită.
Tratamentul acestei stări nu este nou şi se practică de peste 50 de ani. Scopul acestei operaţii este de a reduce volumul si greutatea sanilor si de a-i aseza intr-o pozitie normala. Aceasta implică îndepărtarea de ţesut mamar şi restabilirea conturului normal, păstrându-se proporţiile cu restul corpului. De asemenea, este necesară repozitionarea complexului areola-mamelon în concordanţa cu noua forma a sânului.

Preoperator, pe langa analizele uzuale, este necesar sa faceti si o mamografie, pentru a cunoaste preoperator eventualele probleme ce pot fi in tesutul glandular hipertrofiat si adaptarea corespunzatoare a planului terapeutic.
Fiind o operatie mare (practic cea mai dificila interventie de chirurgie estetica), se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in perioada ciclului, sau in convalescenta dupa o alta afectiune. Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. De asemenea trebuie sa renuntati la fumat 2-3 saptamani inainte si o saptamana dupa operatie. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.

Operatia se face sub anestezie generală şi durează 2-3 ore.
Cicatricile vor avea o forma de ancora, coborand din jurul areolei mamare in directie verticala spre santul inframamar, unde se afla localizata o incizie orizontala, cu un brat spre regiune sternala si altul spre regiunea laterala a sanului. Oricum, vor exista cicatrici şi, chiar dacă ele sunt ascunse în liniile naturale de contur, majoritatea se vor ameliora spontan în timp de 6 luni. Poziţia acestor cicatrici, împreună cu alte întrebări pe care doriţi să le puneţi vor fi pe larg discutate în timpul consultaţiei.

Pentru a preveni acumularea de sange in regiunea operata si aparitia unor complicatii legate de acest fapt, veti avea cate un tub de drenaj de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau doua zile. Imediat ce pe tuburile de dren nu se scurge nimic, acestea se pot scoate si puteti pleca acasa. Suturile se fac cu fire resorbabile, cu materiale de cea mai buna calitate, astfel incat cicatricea sa fie cat mai mica. La suprafata pielii se aplica un spray adeziv si un pansament special care permite o vindecare optima. Nu vor fi fire de scos.
Se recomanda sa reveniti la control la o luna si la sase luni de la operatie.

Clinica Estet poate face reductie mamara.